Gek op dieren? Dan is Australië the place to be voor jou! Koala’s en kangoeroes kennen we natuurlijk allemaal, maar er zijn echt nog veel meer bijzondere dieren te vinden in Australië. Wat dacht je van een Wombat of een Dingo? Say What? Check hier alle bijzondere dieren die jij down under kunt tegenkomen:
1. De helmkasuaris
Met de unieke Helmkasuaris kun je letterlijk oog-in-oog komen te staan. De vogel kan tot wel 1 meter 80 groot worden en weegt normaal gesproken rond de zestig kilo. Je herkent de Helmkasuaris aan zijn zwaargebouwde lichaam met zwarte veren, het benige uitsteeksel op zijn kop en zijn blauwgekleurde hals. De Southern Cassowary leeft voornamelijk in regenwouden ten noorden van Queensland en is door zijn verlegen karakter niet makkelijk in het wild te spotten. Wist je dat de helmkasuaris te zien is bij verschillende opvangen in Port Douglas en Mission Beach of bijvoorbeeld tijdens een begeleide tour.
2. De Tasmaanse duivel
De Tasmanian Devil is een buideldier dat alleen voorkomt op het eiland Tasmanië. Het is één van Australisch meest unieke en bedreigde diersoorten. De Tasmaanse Duivel is ongeveer 70 tot 110 centimeter lang, heeft een grote kop en zwakke achterpoten. Je herkent het buideldier aan zijn zwarte vacht met witte accenten. Ze overleven alleen in het wild, waarbij ze voornamelijk te vinden zijn in rotsachtige gebieden. Wil je er zeker van zijn dat je een Tasmaanse duivel tegenkomt?! Je kunt ze ook in wildlife parken bewonderen zoals het Cradle Mountain - Lake St Clair National Park.
3. De roodstaartraafkaketoe
Als je in de regio Victoria bent, hoor je ze in de verte al krijsen: de zwarte roodstaartraafkaketoe. De bedreigde Australische vogel, waar er nog maar zo’n duizend van rondvliegen, staat bekend om zijn opvallende zwarte lichaam en roodgekleurde staart. Ze worden het meest aangetroffen in Eucalyptus bossen of langs waterstromen, vooral langs de Great Ocean Road en bij Mornington Peninsula. De zwarte kaketoes leven op een zeer specifiek dieet van zaden, alleen daardoor kunnen ze nog overleven.
4. De Australische kraaghagedis
De Australische kraaghagedissen lijken op miniatuur draken, maar doen geen mens kwaad. De Australische kraaghagedis herken je meteen aan de grote kraag rond zijn hals, die hij als een waaier uit kan slaan. De Frilled Lizard, ook wel Frill Neck of liefkozend Frilly genoemd, is zeventig tot negentig centimeter lang. Wil jij er een eentje bewonderen? De hagedis leeft vooral in Kakadu National Park, in de bomen van noordoostelijke kuststrook en komt soms voor in centraal Australië.
5. De wombat
De wombat is een stevig buideldier dat het uiterlijk heeft van zowel een das als een beer. Je herkent de wombat aan zijn grijsbruine vacht, zijn kleine staart en zijn onbehaarde neus. De opening van de buidel van de wombat bevindt zich aan de achterzijde, zodat het jong niet bedolven raakt onder het zand tijdens het graven. Een wombat heeft een lengte van 70 tot 120 centimeter en komt voornamelijk voor in droge bossen. Je kunt de wombats spotten in het zuidoosten van Australië en op het eiland Tasmanië. Toch is de kans groot dat je ze niet in het wild tegenkomt - de dieren leven het grootste deel van de dag in een hol. Wil je graag een wombat zien? Bezoek dan het Blue Mountains National Park of Kosciuszko National Park in New South Wales. Ze zijn ook te zien bij Wilsons Promontory National Park. Daar in de buurt kun je verblijven in Bear Gully Coastal Cottages, waar wombats in holen onder de huisjes leven.
6. De dingo
Dingo’s zien eruit als lieve huisdieren, maar vergis je niet: het zijn verwilderde honden die je niet zomaar kunt aaien. De Dingo stamt af van de Indische steppewolf en is waarschijnlijk zo’n vijfduizend jaar geleden door mensen meegenomen als huisdier naar Australië. Inmiddels leven Dingo’s zoals wolven en jagen zij op dieren als konijnen, knaagdieren en vogels. De Dingo herken je aan zijn zandkleurige vacht met witte accenten en flinke staart. Je kunt de honden in het wild tegenkomen op Fraser Island, in de regio Kimberley en in de noord en zuid Australische woestijnen.
7. De grijze vliegende vos
De grey-headed flying fox is de grootste vleermuis van Australië. Hij heeft een donkergrijs lichaam, lichtgrijze kop, bruingekleurde nek en de uitstraling van een hond. Daarom worden ze ook wel vliegende honden genoemd. Met uitgeslagen vleugels is de vos ongeveer één meter breed. Je kunt de vliegende vossen in de beboste gebieden van Zuidoost-Australië tegenkomen, met name ten oosten van de Great Diving Range. Bij zonsondergang heb je de grootste kans dat er een grijze vliegende vos opduikt!
8. De kangoeroe
Als je aan Australië denkt, denk je waarschijnlijk ook aan kangoeroes. Het buideldier is een echte must see als je Australië gaat bezoeken. In Australië leven naar schatting tussen de dertig en veertig miljoen kangoeroes, van meer dan 55 verschillende soorten. Dat betekent dat er in Australië meer kangoeroes zijn dan in Nederland mensen. Daarom is de kans dat je een kangoeroe ziet zeer groot. Je komt de dieren voornamelijk in het wild tegen in de landelijke delen van Australië. Wil je er zeker van zijn dat je een kangoeroe ziet? Bezoek dan Flinders Ranges, Kangaroo Island, Pebbly Beach in New South Wales of Tasmanies Maria Island. Het plaatsje Halls Gap dat in het hart van Gampians ligt, wordt dagelijks tussen half vijf en vijf vuur door kangoeroes overgenomen. Je ziet ze daar over straat en tussen de huizen door lopen.
9. Het vogelbekdier
We kennen natuurlijk allemaal het vogelbekdier voornamelijk uit de series van Phineas and Pherb. Maar wist je dat het vogelbekdier uit Oost-Australië en Tasmanië komt? Het is een beschermde diersoort en behoort tot de cloacadieren: ’s werelds enige zoogdieren die eieren leggen. Het vogelbekdier heeft de uiterlijke kenmerken van maar liefst drie dieren: hij heeft het lichaam van een mol, de staart van een bever en de snavel van een eend. Het dier wordt ongeveer zestig centimeter lang en weegt één à twee kilo. Hoewel het vogelbekdier er zeer vriendelijk uitziet, moet je oppassen als je er eentje tegenkomt: het mannetje beschikt over een giftige angel op de achterpoten. Dit gif vormt geen gevaar voor mensen, maar kan wel zeer pijnlijk zijn. Je kunt het vergelijken met een ernstige bijensteek. Helaas zijn ze wel wat lastig in het wild te spotten.
10. De koala
Last but not least: de koala. Je herkent de koala waarschijnlijk meteen als je hem ziet door zijn pluizige en beerachtige uitstraling. Hoewel de koala eruitziet als knuffelbare teddybeer, kun je hem maar beter met rust laten. Een koala kan zich namelijk flink verzetten door te bijten en krabben. In Australië settelen de koala’s zich in de buitenwijken van grote steden. Als je een koala tegenkomt, zie je hem waarschijnlijk al slapend een eucalyptusboom omhelzen. Hij slaapt het grootste gedeelte van de dag (maar liefst 22 uur!). Helaas is de kans dat je een niet-slapende-koala ziet, vrij klein. Een koala in het wild zien? Breng dan een bezoek aan het Otway National Park, Magnetic Island, Morning Peninsula of Port Macquarie (Port Macquarie heeft een koalaziekenhuis).