Voor een langere tijd in het buitenland verblijven is één groot avontuur. Alles is nieuw en anders dan je gewend bent. Juist superleuk, maar vaak toch even lastig in het begin. Je zult in een gastgezin komen te wonen en alles delen met mensen die je eigenlijk nog niet zo goed kent. Dit zal best even onwennig zijn en het is soms lastig om daar met jouw gastouders over te praten. Communicatie is key en een goed begin is het halve werk. Daarom geven wij jou in deze blog dé tips voor perfecte communicatie met je gastgezin.
Neem een kleinigheidje mee
Het ijs is gebroken! Het is leuk om iets kleins vanuit huis mee te nemen als welkom cadeautje voor het gastgezin. Iets typisch Nederlands is altijd goed. Denk bijvoorbeeld aan snoepgoed of een grappig souvenir. Je hebt dan direct wat om over te praten en zo maken zij ook meteen een beetje kennis met de Nederlandse cultuur.
Toon interesse in je gastgezin
Net als dat jouw gastgezin veel over jou wil weten, is het ook leuk als jij veel interesse toont in de familie. Het is super interessant om elkaars culturen beter te leren kennen en nieuwe dingen te leren. Vraag bijvoorbeeld naar hun werk of hobby’s. Wie weet hebben jullie wel raakvlakken en kunnen jullie daarmee iets leuks ondernemen. Wees dus een beetje nieuwsgierig, maar let op dat het wel natuurlijk blijft!
Houd je aan de regels en planning van het gezin
Jij maakt deel uit van een nieuw gezin en het is daarom ook aan jou om hun regels na te leven. Hebben zij een bepaalde dagelijkse planning? Houd je hier dan ook aan. Zo voorkom je onnodige wrijving. Natuurlijk moet je ook vrij zijn om je eigen ding te kunnen doen. Laat dan op tijd weten dat je andere plannen hebt. Dat zullen jouw gastouders echt niet erg vinden en juist waarderen. Net als je eigen ouders, zullen zij ook fijn vinden om te weten waar je bent.
Wees niet bang om taalfouten te maken
Een gastgezin is dé perfecte plek om een vreemde taal te leren of te verbeteren. Zij spreken de taal natuurlijk vloeiend en juist dat kan je soms onzeker maken over jouw spreekvaardigheid. Dat is nergens voor nodig! Jouw gastgezin begrijpt als geen ander dat het lastig is om in het begin mee te praten. Zij willen je graag helpen, dus het is belangrijk dat jij je over je angst voor het maken van fouten zet. Praat gewoon lekker mee door jouw eigen woordenschat te gebruiken en wees niet bang om aan te geven als je iets niet begrijpt. Ook door gewoon te luisteren naar de dagelijkse gesprekken in huis, leer je heel veel. Breng dus niet te veel tijd door in jouw eigen slaapkamer, maar ga lekker in de huiskamer zitten. Je zult merken dat jouw woordschat er doordoor flink op vooruit zal gaan.
Praat open over praktische zaken
Een aantal dingen zijn belangrijk om direct door te communiceren aan jouw gastgezin. Ben jij bijvoorbeeld allergisch of eet je vegetarisch? Dan is het fijn dat meteen besproken te hebben. Natuurlijk weten zij vooraf al het een en ander over je, maar sommige dingen kunnen misschien worden vergeten. Dat wil je voorkomen, zeker als het om je gezondheid gaat.
Neem deel aan activiteiten
Jouw tijd in het buitenland wil je zo goed mogelijk benutten. Zo gaat er waarschijnlijk veel tijd naar je nieuwe vrienden en eventuele sporten of clubs. Vergeet niet om in jouw drukke leven ook tijd door te brengen met je gastgezin. Het is namelijk zo waardevol om een goede band met ze te hebben, als een echte tweede familie. Het hoeven geen grote activiteiten te zijn, maar denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen. Dat is in het buitenland vaak geweldig. Alledaagse dingen in een ander land zijn voor ons vaan heel interessant en leuk. Door met je gastgezin dit soort dingen te ondernemen, zul je sneller jouw draai vinden en leer je elkaar steeds beter kennen. Mocht jouw gastgezin er een dagje op uit gaan, ga dan zeker mee! Zo maak je samen herinneringen waar jullie later met veel plezier op terug kunnen kijken.