Ga jij naar het buitenland en wil jij alvast de taal oefenen voor vertrek? Tegenwoordig zijn er heel veel manieren om een taal te oefenen. Vooral online zijn er verschillende mogelijkheden. In deze blog vind je verschillende tips en manieren om te oefenen voordat je aan je avontuur begint.
Series/films kijken
Wie kijkt er tegenwoordig geen series online? Dit is dan ook meteen een van de beste manieren om een taal te oefenen. Ook al gebruik je ondertiteling, langzaam ga je woorden herkennen en onbewust leer je hier van. Wat dacht je van Spaans? De meeste Nederlanders spreken geen of weinig Spaans. Online staan verschillende Spaanse series met Nederlandse en/of Engelse ondertiteling. Wil jij je Spaans én Engels verbeteren? Ga dan voor een Spaanse serie met Engelse ondertiteling! Voorbeelden van bekende Spaanse series zijn La casa de papel of Narcos.
Ga op taalreis!
Een andere goede optie om je taal voor je buitenland avontuur onder de knie te krijgen is een taalreis! Een taalreis kan vaak al vanaf 1 week en is dus een ideale voorbereiding op je avontuur. Heb jij een programma van Travel Active geboekt maar ben je bang dat je huidige kennis van de taal niet voldoende zal zijn? Maak dan gebruik van de taalreis. Je kunt bijvoorbeeld in een week je Engels verbeteren als je naar Australië gaat om te backpacken. Maar ook als je Au Pair wordt in Spanje is het wel leuk om een paar woorden Spaans te kunnen en te starten met een taalreis! Tijdens deze taalreis heb je ook de gelegenheid om wat van de omgeving te zien en je internationale contacten uit te breiden, super leuk natuurlijk!
Lezen
Lezen? Ja, lezen! Door veel te lezen leer je snel hoe een taal in elkaar zit. Doordat je meteen ziet hoe iets geschreven wordt onthoud je de woorden sneller. Als je ze alleen hoort heb je vaak geen flauw idee hoe je ze moet schrijven. Wanneer je woorden of zinnen niet begrijpt kun je ze natuurlijk altijd opzoeken wat enorm helpt bij het onthouden. Lezen in combinatie met een audioversie is nóg beter! Dan hoor je meteen hoe het uitgesproken moet worden terwijl je de woorden onthoudt. Doordat je een flinke woordenschat opbouwt tijdens het lezen wordt het ook steeds makkelijker om te durven spreken. Denk aan leuke tijdschriften of leesboeken met een wat lager niveau. Een andere mogelijkheid is om schoolboeken te kopen en jezelf hiermee de taal aan te leren. Als je een nieuwe taal leert kun je beginnen met A1 niveau boeken. Heb je al voorkennis? Kies dan voor niveau A2 of B1.
Social media
Social media is tegenwoordig niet meer weg te denken. Ook om een taal te leren of verbeteren is dit een goede optie! Er zijn verschillende groepen op bijvoorbeeld facebook waar dit mogelijk is. Denk aan de facebookpagina: espanoles viviendo en holanda (Spanjaarden die in Nederland wonen). Hier posten Spanjaarden regelmatig berichtjes over vanalles en nog wat. Deze Spanjaarden wonen in Nederland dus dit is vaak ook leuk om te lezen. Zo zijn er verschillende Facebookgroepen waar andere talen worden gesproken en die interessant zijn om te volgen. Dit is natuurlijk ook een leuke manier om interactie te hebben met native speakers! Een ander goed media kanaal is YouTube, hier vind je video's over bijna alle talen wat natuurlijk altijd handig is.
Muziek luisteren
Tegenwoordig staat er ook regelmatig buitenlandse muziek in de Nederlandse hitlijsten. Engels komt natuurlijk extreem vaak voor, ook Spaans en Portugees zie je terug. Door deze muziek te luisteren en te proberen de songtekst te begrijpen leer je onbewust ook. Wanneer je iets niet begrijpt raden we je aan om dit op te zoeken waardoor je het zeker onthoudt. Doordat je continu hoort hoe woorden uitgesproken worden krijg je ook snel feeling voor de juiste uitspraak. Een groot voordeel van muziek is dat je het altijd en overal kunt luisteren wat je dus de kans geeft om vaak buitenlandse teksten aan te horen.
Apps
Veel mensen zijn in bezit van een smartphone. Er zijn verschillende apps om talen te leren. Hier leer je bijvoorbeeld woordjes maar heb je vaak ook de mogelijkheid om de uitspraak te beluisteren. Ook leer je hier standaard zinnetjes die handig zijn om te weten. Voorbeelden van apps zijn: duolingo, memrise, busuu en babbel.