Nadat Josine had besloten om haar au pair avontuur in Amerika te verlengen, begon het proces van een nieuwe gastgezin zoeken opnieuw. Zij kan dus als geen ander vertellen hoe je het beste jouw perfecte gastgezin kan vinden!
Het vinden van jouw perfecte gastgezin
Ik weet het nog heel goed, mijn eerste gastgezin vinden was een ervaring opzich! Alle referenties zijn binnen, ik heb al het papierwerk ingevuld, de workshop en het interview met Travel Active was voltooid en toen kreeg ik het verlossende woord! Ik was geaccepteerd en ik stond in het systeem om een gezin te vinden. Mijn profiel had ik ingevuld en ik had niet bijzonder veel voorkeuren, zolang ik maar bij een gezin zou komen die mij als een familielid zou behandelen. Dat is natuurlijk een gegeven, maar toch best nog abstract. Toen ik uiteindelijk in het matching proces terecht was gekomen, kreeg ik toch meer verwachtingen van een gezin. Deze verwachtingen stelde ik zo nu en dan bij en met wat geluk kwam ‘mijn’ gastgezin voorbij. Bij deze een paar tips om zo snel mogelijk jouw perfecte match te vinden!
Voorkeuren
De vragenlijsten waren beantwoord. Mijn voorkeur voor een gezin was niet specifiek, het maakte mij niet uit of ik in een same sex familie zou komen, of in een gezin met een alleenstaande moeder. Ik vond het erg prettig om mijn voorkeuren aan te geven. Dat is ook iets wat jij moet doen als aanstaande au pair! Jij moet je goed voelen in je toekomstige gastgezin en het begint al bij het invullen van je voorkeuren. Ik wist dat ik liever in een klein gezin zou willen te komen werken. Maximaal drie kinderen. Ik stond open voor jonge kinderen tot schoolkinderen. Maar liever toch geen tieners. Onthoud, je komt bij het gezin in te wonen voor een jaar (in Amerika) en je moet je er kunnen inpassen. Wees niet bang om je voorkeuren aan te geven, net zoals jij hebben gastgezinnen ook hun voorkeuren voor au pairs. Hierbij moet ik wel zeggen dat ik geen voorkeur voor locatie heb aangegeven, daar kan ik je nog wel meer over vertellen.
Locatie
Ik kan niet spreken voor Europese au pair bestemmingen, maar ik weet dat je in het au pair programma voor Amerika een voorkeur voor locatie kan uitspreken. Persoonlijk raad ik dat af. Waarom? Omdat het je kans op het vinden van een gastgezin sterk verkleint. Californië is een erg gewilde staat voor veel au pairs en dat is begrijpelijk. Toch raad ik iedere toekomstige au pair aan om een specifieke locatie los te laten. Natuurlijk, ook ik had dolgraag bij een gezin in Californië willen wonen. Maar door geen specifieke locatie aan te geven, kwam ik in gesprek met veel verschillende gastgezinnen. Bovendien heeft Amerika veel meer te bieden dan alleen Hollywood! Ik had niet gedacht dat ik zo dol zou worden op Washington DC, maar het is een stad vol historie en het heeft zoveel te bieden. En er zitten heel veel gezinnen rondom New York! Moet ik je echt een reden geven om in New York te komen wonen? Als je toch een voorkeur voor locatie wilt uitspreken, moet je er rekening mee houden dat het langer kan duren voor een gezin je benadert. Onthoud, je moet ook de juiste klik met het gezin vinden! Dus of je nu in New York of Seattle belandt, jij komt er te wonen en moet je er thuis kunnen voelen.
Een foto zegt meer dan duizend woorden!
Het wordt je al aangeraden bij de aanmelding: plaats leuke foto’s op je profiel! Als een gastgezin je profiel leest, bekijken ze natuurlijk ook de foto’s. Ik heb foto’s gekozen die mijn karakter uitstraalden. Familiefoto’s, maar ook foto’s met vrienden. Ik hoef hopelijk niet te melden dat de foto’s worden bekeken door je potentiele gastgezin, dus plaats wel foto’s die passend zijn. De beste foto’s zijn de foto’s die je met kinderen hebt natuurlijk! Ik heb meerdere foto’s gekozen waarbij ik activiteiten aan het doen ben met kinderen op mijn werk (vraag toestemming van ouders of je de foto’s mag gebruiken). Deze foto’s laten zien hoe dol jij bent op kinderen! Wat overigens nog beter is dan foto’s is een video. Je hoeft geen video-editor genie te zijn om een filmpje te maken over jezelf! Vertel over jezelf, waarom je au pair wilt zijn en je kunt andere talenten laten zien. Ik was niet erg goed met het in elkaar zetten van een filmpje en vond het doodeng om voor de camera te staan, maar ik besloot een filmpje te maken over mijn tattoos, waar ze voor staan en waarom ik ze heb. Simpel, maar zo kunnen gastgezinnen een glimp van jou zien en je Engels horen praten. Kies zorgvuldige thema’s en je kan zo creatief zijn als je wilt!
Het interview
Ik weet het nog zo goed, de zenuwen als een gezin mij on view had staan. Soms werd het niets en kwamen we niet tot een interview, maar dat allereerste interview was erg zenuwslopend. Na het lezen van het familieprofiel had ik wat aansluitende vragen en het hielp mij om deze vragen op te schrijven vóór het interview. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar stel zoveel mogelijk vragen om een beeld te vormen van het gezin. Want jij zult uiteindelijk deel gaan nemen in dat gezin. Hoe ziet een dag eruit als een au pair, wat wordt er van jou verwacht, hoe zien zij jouw rol in het gezin. Het waren allemaal belangrijke vragen voor mij om een idee te krijgen hoe het gezin is. Ik heb een aantal interviews gehad waarbij ik mij aan het eind van het interview niet enthousiast voelde en dat kan! Soms deed ik een tweede gesprek, maar gaf ik aan niet de klik te voelen. Dat is allemaal oké natuurlijk! Ik hoorde veel au pairs zeggen dat je áltijd een tweede interview moet doen en hoewel ik daarin deels gelijk geef, heb ik voor mijn eerste gastgezin maar één interview gedaan. Eén interview en ik wist dat ik mij daar thuis zou voelen. We hebben daarna nog wel contact gehad natuurlijk voor ik daadwerkelijk met ze in zee ging. Mijn gevoel zat goed en ik hoefde er niet langer over na te denken, want mijn vragen waren beantwoord. Dit gold voor beide families, ik wist dat ik mijn hart moest volgen en of het nu één of vijf interviews moesten zijn, het gevoel is wat telt.
Stel vragen op, wees niet bang om ze te stellen! Na het interview is het handig om nog een berichtje na te sturen met een bedankje! Stellen gastgezinnen altijd erg op prijs en het laat ook een zekere professionele kant van je zien!
Een tweede familie
Soms kan het snel gaan, soms kan het ook lang duren, maar als je dan het matching proces door bent gegaan heb je je gastgezin gevonden. Bij mij duurde het gemiddeld twee maanden voor ik mijn eerste gastgezin had gevonden en drie weken voor ik mijn huidige gastgezin heb gevonden. Ik heb tijdens beide fases mijn voorkeuren zo nu en dan aangepast, want ik wilde een gezin vinden bij wie ik mij op mijn gemak voel. Dit was voor mijn gevoel een succes bij beide gezinnen! Het is geven en nemen en ik ben beide gastgezinnen dankbaar voor wat ze voor mij hebben gedaan. Dat is echt een extraatje wat ik heb meegenomen uit iedere gezin: een tweede familie! Het perfecte gastgezin bestaat misschien niet, maar ik geloof dat er voor iedere au pair een geschikt gastgezin is!
Josine heeft een tweede familie gekregen als au pair in Amerika! Wil jij nou ook op reis als au pair?